Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας πριν έρθετε στο κατάστημα για να δείτε κάποιο τίτλο από τα παλαιά βιβλία παρακαλείσθε να κάνετε ηλεκτρονικά την παραγγελίας σας με παραλαβή από το κατάστημα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά την παραγγελία σας καλέστε μας στο 211-4111212.

Το υπέρτατο νόημα της δόξαςΟι Ολυμπιακοί Αγώνες στο φως της πινδαρικής ποίησης

Το υπέρτατο νόημα της δόξας

Το υπέρτατο νόημα της δόξαςΟι Ολυμπιακοί Αγώνες στο φως της πινδαρικής ποίησης

Κωδικός Λαβυρίνθου: 195363Κωδικός-ISBN: 9789600338553Έτος έκδοσης: 2004Συγγραφέας: Σταμάτης, ΝίκοςΕκδοτικός οίκος: Εκδόσεις ΚαστανιώτηΛέξεις κλειδιά: Ποίηση, Αρχαία Ελλάδα, Πρωοιστορικοί χρόνοι - Προ Χριστού εποχή, Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο Σελίδες: 265 Ύψος: 24 Πλάτος: 17 Θέματα: Ποίηση, Αρχαία Ελλάδα, Πρωοιστορικοί χρόνοι - Προ Χριστού εποχή, Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Γλώσσες: Ελληνική, Αρχαία, Ελληνική, Νέα
Tιμή Καταλόγου: 21.20€Έκπτωση:61%Τελική Τιμή:8.20€
Διαθέσιμο για αποστολή (Παράδοση 1 έως 3 εργάσιμες ημέρες) ή παραλαβή από το κατάστημα μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας

Όλος ο σημερινός πλανητικός πολιτισμός βρίσκεται εδώ, την ώρα της υπέρτατης δόξας, της νίκης στους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου ο άνθρωπος δοκιμάζεται με επιτυχία και αυτοεπιβεβαιώνεται απέναντι στους άλλους και στον εαυτό του, αλλά πάντα υπό τη σκέπη της δικαιοσύνης και των νόμων της πόλεως. Υμνώντας τις νίκες των Ολυμπιακών ο Πίνδαρος πηγαίνει αναγκαστικά στην ουσία των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, που οδηγούν σε αυτά και άλλα επιτεύγματα και που συμπυκνώνονται στην προσπάθεια για αυτοδημιουργία και αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. Εδώ, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής του υπόστασης, με τη λογική, τη βούληση και τη δύναμή του. Αυτό αναδεικνύουν τα δεκατέσσερα ανατρεπτικά κείμενα του Νίκου Σταμάτη, που μας γνωρίζουν μιαν αρχαία Ελλάδα διαφορετική απ` αυτήν που μας έμαθαν. Τα κείμενα πλαισιώνουν, σχολιάζουν και αντλούν τη δύναμή τους από το ίδιο το ποιητικό κείμενο των δεκατεσσάρων Ολυμπιόνικων ύμνων του Πινδάρου, τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει σε μια ζωντανή, σύγχρονη, κατανοητή ποιητική μετάφραση, που φωτίζει το αρχαίο κείμενο και φέρνει τον μεγάλο και παρεξηγημένο ποιητή κοντά μας, στην Ελλάδα του μόχθου, της μέριμνας, της προσπάθειας, του ανταγωνισμού και του συνεχή αγώνα. Βασικό μέλημα του συγγραφέα δεν ήταν μια φιλολογική παρουσίαση, αλλά η προσπάθεια για την εμβάθυνση στο φιλοσοφικό και ιστορικό υπόβαθρο των πινδαρικών ωδών, που συνθέτουν τις καταβολές του σύγχρονου πολιτισμού, κυριαρχώντας με τη νεοτερικότητα. Οι έννοιες της βελτίωσης της παροντικής ύπαρξης και της σημασίας της απέναντι στον θάνατο, της χρονικότητας και της συνυφασμένης τραγικότητας, του ορθολογισμού, της ιστορίας και της ανάγκης της προόδου, της μάχης κατά του τυχαίου, του πάθους για την ελευθερία, της βούλησης και της υποκειμενικότητας, της αλληλοσυμπλήρωσης πολιτευμάτων, που οδηγούν στη δημοκρατία και στον ανθρωπισμό, υπάρχουν στους Επίνικους με τον πιο διαυγή τρόπο. Κι είναι ανάγκη, ιδιαίτερα σε περιόδους που μπορεί κανείς να υποψιαστεί ή και να πέσει πάνω σε πολιτισμικές κηλίδες, να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας αυτές τις μεγάλες αξίες που οι Ολυμπιακοί αγώνες ενσαρκώνουν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]