Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003Κωδικός: 978-960-375-594-4Έτος έκδοσης: 2003Συγγραφέας: Beaumarchais, Pierre Augustin Caron deΕκδοτικός οίκος: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΓαλλία, Θεατρικό έργο, σενάριο, λιμπρέτο

Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003
Τελική Τιμή:9.50€

"Ο κουρέας της Σεβίλλης" θα μπορούσε με έναν τρόπο να είναι ένα αστικό δράμα: Ένας ηλικιωμένος έχει υπό την κηδεμονία του μία πολύ νέα και όμορφη κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος, και η οποία, φυσικά, τον αρνείται. Ξαφνικά, εμφανίζεται ένας νέος άντρας ο οποίος είναι επίσης ερωτευμένος μαζί της και θέλει οπωσδήποτε να την παντρευτεί, εξού και οργανώνει μια σειρά από πλεκτάνες προκειμένου να τη φέρει στα νερά του.
Επιχείρησα μια προσέγγιση διαφορετική, επειδή, μ' έναν περίεργο τρόπο, το ν' ανεβάζει κανείς κωμωδίες του 17ου και 18ου αιώνα μέσα στην εποχή τους, δημιουργεί έναν φορμαλισμό στείρο, που πιστεύω ότι δεν αναδεικνύει το έργο, ίσως μάλιστα το εμποδίζει. Βεβαίως, υπάρχουν και έργα τα οποία πρέπει να παραμένουν στην εποχή τους, δεν μπορείς, δεν πρέπει να τα εκσυγχρονίσεις - στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, θέλησα να το κάνω πιο κοντινό, πιο στο καθ' ημάς.
Σ' αυτή την ιστορία της ίντριγκας, οι χαρακτήρες δεν φαίνονται ιδιαίτερα και σίγουρα δεν είναι προικισμένοι με κάποια πνευματικότητα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν μάλλον ενστικτωδώς. Η Ροζίνα, για παράδειγμα. Δεν πρόκειται για μια κοπέλα έξυπνη, μορφωμένη, καλλιεργημένη, αλλά για ένα αφελές θηλυκό, το οποίο προσανατολίζεται από το ένστικτό του.
Βασικά, αυτό το έργο μου δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι μια ιστορία αντεκδίκησης ενστίκτων. Το ένστικτο της κατοχής -να κατέχει κάποιος κάτι το οποίο δεν μπορεί να απολαύσει- το ένστικτο του έρωτα.
Κι αν υπάρχει μια εικόνα που θα μπορούσε συνειρμικά να αποδώσει αυτό που έχω κατά νου, θα διάλεγα την παλιά εκείνη διαφήμιση, όπου ένας γέρων κάθεται μ' ένα απίθανο θηλυκό σ' ένα κλαμπ. Ξαφνικά αυτή σηκώνεται, το φόρεμά της ξηλώνεται κι ο νεαρός που κάθεται απέναντι και την κοιτάζει πίσω από τα γυαλιά ηλίου περνάει με νόημα τον αντίχειρα πάνω στα χείλη του. Μ' έναν περίεργο τρόπο αυτή η διαφήμιση μου δίνει ακριβώς την αίσθηση του έργου. (Νίκος Μαστοράκης, από την έκδοση)

Κατάσταση: ΚΑΛΗ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 132
Θέματα: Γαλλία, Θεατρικό έργο, σενάριο, λιμπρέτο
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα