Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Η Ελλάδα και ο εξ ανατολών κίνδυνοςΚωδικός: 978-960-8132-27-6Έτος έκδοσης: 2001Συγγραφέας: Ηρακλείδης, ΑλέξηςΕκδοτικός οίκος: ΠόλιςΕλλάδα, Διεθνείς σχέσεις

Η Ελλάδα και ο εξ ανατολών κίνδυνος
Tιμή Καταλόγου:17.00
Έκπτωση:59%
Τελική Τιμή:6.90€

Η Τουρκία θεωρείται ο ''εξ ανατολών κίνδυνος'', ο ''προαιώνιος εχθρός'' της Ελλάδας. Η αντίληψη αυτή, καθώς και η πολιτική της συνεχούς αντιπαλότητας με την Τουρκία είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική εθνική συνείδηση και υποστηρίζονται από μερίδα της διανόησης που διαπνέεται από τον εθνικισμό, τη νεοορθοδοξία, τη γεωπολιτική οπτική του Μεσοπολέμου ή την ψυχροπολεμική στρατηγική. Το βιβλίο έχει ως κύριο στόχο να καταδείξει ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι επιστημονικά στρεβλές και αδιέξοδες· στη συνέχεια επιχειρεί να διερευνήσει τρόπους και λογικές λύσεις, αμοιβαία αποδεκτές, στις διάφορες πτυχές της ελληνοτουρκικής διένεξης (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονοτικά). Δεν υπάρχει τίποτε το νομοτελειακό στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Η ιστορική τροχιά της αναπόφευκτης μετωπικής σύγκρουσης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτόνων και ο αλληλοσεβασμός αποτελούν μονόδρομο. Η Ελλάδα θα καταφέρει έτσι να αφήσει πίσω της παρανοϊκούς φόβους και αδιέξοδες εθνικιστικές εξάρσεις για να ενταχθεί οριστικά στη ζώνη της ειρήνης και ασφάλειας. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

 

Προλεγόμενα
Λεωνίδας Κύρκος
Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
Πρόλογος του συγγραφέα
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η οπτική της αντιπαράθεσης με την Τουρκία: μια συνολική κριτική
Εισαγωγή: εθνοκεντρισμός και σύγκρουση
Α. Ο εθνικιστικός λόγος
Β. Ο θρησκευτικός εθνικισμός: η νεοορθοδοξία
Γ. Γεωπολιτική και πόλεμος
Δ. Ρεαλισμός, εθνική στρατηγική και αποτροπή
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Οι ελληνοτουρκικές διαφορές στην προβληματική της ειρήνης και ασφάλειας
Εισαγωγή: οι διαφορές και η πρόκληση του διαλόγου
Ε. Διελκυστίνδες: οι διαφορές στο Αιγαίο και η αναζήτηση λύσεων
ΣΤ. Ο γόρδιος δεσμός του Κυπριακού: ανασκόπηση και αναζήτηση λύσης
Ζ. Ιστορική μνήμη και σημερινά προβλήματα: οι μειονότητες
Επίλογος
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία

Λεπτομέρει

Κατάσταση: ΚΑΛΗ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 418
Θέματα: Ελλάδα, Διεθνείς σχέσεις
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα