Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας

Ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας

Ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας

Κωδικός: 978-960-250-063-7Έτος έκδοσης: 1992Συγγραφέας: ALFOLDY GEZAΕκδοτικός οίκος: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής ΤραπέζηςΛέξεις κλειδιά: Αρχαία Ρώμη, Ευρωπαϊκή ιστορία, Αρχαία Ιστορία: μέχρι 500 π.Χ. Κατάσταση: ΚΑΛΗ
Tιμή Καταλόγου: 17.08€Έκπτωση:60%Τελική Τιμή:6.90€

Ήδη ο τίτλος του βιβλίου "Ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας" υποδηλώνει τρία θεμελιώδη προβλήματα. Πρώτα πρώτα τίθεται το ερώτημα: τι είναι γενικά Ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας. Σύμφωνα με τη σύλληψη αυτού του βιβλίου, αντικείμενο της ιστορίας της κοινωνίας αποτελούν οι κοινωνικές δομές, δηλαδή οι διαρκείς παράγοντες που προσδιορίζουν την ιδιαιτερότητα της κοινωνίας. Το δεύτερο ερώτημα αφορά το αντικείμενο της ιστορίας της ρωμαϊκής κοινωνίας· η απλούστερη απάντηση είναι ότι η ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας ταυτίζεται με την ιστορία των κοινωνικών δομών μέσα στα εκάστοτε πολιτικά όρια του ρωμαϊκού κράτους. Φυσικά, την πρώτη θέση στην παρουσίαση την κατέχουν τα γενικά ή τουλάχιστον διατοπικά φαινόμενα του κοινωνικού βίου στα εδάφη της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Τέλος, το τρίτο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να συλλάβουμε την "ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας" ως ιστορία. Οι αναλύσεις δομών μας παρέχουν στιγμιαίες λήψεις από την τομή μιας κοινωνίας σ' έναν δεδομένο χρόνο, κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να δώσουν μια στατική εικόνα. Για μια πραγματεία που έχει να αντιμετωπίσει μια υπερχιλιετή ιστορική εξέλιξη απαιτούνται πολλές τέτοιες στιγμιαίες λήψεις, χωρίς φυσικά να ξεχνούμε ότι οι κοινωνικές σχέσεις μιας εποχής εξελίσσονται κάθε φορά μέσα από τις σχέσεις μιας προηγούμενης και παράλληλα προετοιμάζουν και την παραπέρα μεταβολή της κοινωνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
Α΄. Η ΑΡΧΑΙΚΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β΄. Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΩΣ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Γ΄. Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΜΩΝ ΤΟΝ 2ο π.Χ. ΑΙΩΝΑ
Δ΄. Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ε΄. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ
ς΄. Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
Ζ΄. Η ΥΣΤΕΡΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΜΕΤΡΟ