Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Η πτώση των Οθωμανών

Η πτώση των Οθωμανών

Η πτώση των Οθωμανών

Κωδικός Λαβυρίνθου: 70771Κωδικός-ISBN: 978-960-221-685-9Έτος έκδοσης: 2016Συγγραφέας: Rogan, EugeneΕκδοτικός οίκος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΛέξεις κλειδιά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1940-49, ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Είδος βιβλίου: Σκληρόδετο Σελίδες: 504 Θέματα: Ιστορία Γλώσσες: Ελληνική, Νέα
Tιμή Καταλόγου: 31.80€Έκπτωση:31%Τελική Τιμή:22.00€
Αμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Για τέσσερις περίπου αιώνες, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα κράτη στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα εξουσίαζε τη Μέση Ανατολή. Το 1914 όμως βρισκόταν πλέον σοβαρά εξασθενημένη και περικυκλωμένη από άρπαγες που έλπιζαν να την αποτελειώσουν. Καθώς το Δυτικό μέτωπο περιήλθε σε αδιέξοδο και οι Οθωμανοί συμπαρατάχθηκαν με τις Κεντρικές δυνάμεις, Βρετανοί, Γάλλοι και Ρώσοι κατέστρωσαν ένα τολμηρό σχέδιο για να καταστρέψουν τον πιο αδύναμο αντίπαλο και να χαράξουν τεράστιες νέες αυτοκρατορίες για λογαριασμό τους: μια φιλόδοξη εισβολή στην Καλλίπολη που δεν είχε προηγούμενο.

Το εντυπωσιακό αυτό βιβλίο του Γιουτζήν Ρόγκαν ανασυνθέτει ένα από τα πιο σημαντικά αλλά ελάχιστα κατανοητά μέτωπα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι ένα από τα πιο αμείλικτα θέατρα πολέμου στην ιστορία. Δίνει λεπτομερείς συναρπαστικές περιγραφές των κυριότερων μαχών, που εκτυλίχθηκαν στις βάναυσες κλιματικές συνθήκες των άνυδρων ερήμων ή των παγετών του Καυκάσου, αλλά και γύρω από σπουδαίες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Δαμασκός, η Βαγδάτη και η Ιερουσαλήμ. Αν οι συγκρούσεις στη δυτική Ευρώπη διεξήχθησαν κυρίως από επαγγελματικούς στρατούς, εκείνες στη Μέση Ανατολή ενέπλεξαν ολόκληρους λαούς, με καταστρεπτικές συνέπειες για μακραίωνες κοινότητες όπως εκείνες των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Παρότι αντέδρασαν με επιδεξιότητα και αποφασιστικότητα στην επέλαση των Συμμάχων και ταπείνωσαν τους Βρετανούς τόσο στην Καλλίπολη όσο και στη Μεσοποταμία (στο σημερινό Ιράκ), οι Οθωμανοί ηττήθηκαν τελικά, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαμόρφωση μιας νέας Μέσης Ανατολής που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα ? με συνέπειες που δεσπόζουν ακόμα στη ζωή μας.

«Μια εξαιρετικά τεκμηριωμένη, προσεκτική και ελκυστική περιγραφή του οθωμανικού πολέμου στην Ανατολία και τις αραβικές επαρχίες. Δείχνει ιδιαίτερα καλά τη σύγκρουση σε πολλαπλά μέτωπα και από τις δύο πλευρές των γραμμών και αντλεί αποτελεσματικά από τα έγγραφα, τα απομνημονεύματα και τα ημερολόγια στρατιωτών και πολιτών.»

Mark Mazower, Financial Times

«Αυθεντία στα θέματα της Μέσης Ανατολής, ο Ρόγκαν μάς προσφέρει ένα πανόραμα του Μεγάλου Πολέμου στη Μέση Ανατολή, η σημασία του οποίου είναι εξίσου βαρύνουσα με εκείνη των όσων συνέβησαν στην Ευρώπη. Ανατρέχοντας σε αρχεία στην Τουρκία και στον αραβικό κόσμο που ώς τώρα δεν αξιοποιήθηκαν από τους ιστορικούς, ο Ρόγκαν έγραψε ένα διόλου ευρωκεντρικό βιβλίο. Δεν αρκεί να γνωρίζει κανείς τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν μόνο από τους νικητές, αλλά και πώς τα αντιμετώπισαν και τα αξιολόγησαν οι ηττημένοι.»

Αναστάσης Βιστωνίτης,Το Βήμα

«Στις πρώην οθωμανικές περιοχές, που έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο, τις δογματικές διαιρέσεις και την καταπίεση, η κληρονομιά του Μεγάλου Πολέμου συνεχίζει να είναι επώδυνα αισθητή . . . Να ένα βιβλίο που η διαφωτιστική γεωπολιτική σημασία του θα πρέπει να είναι ολοφάνερη.»

Sunday Telegraph (UK)

«Κάποια συναρπαστικά κομμάτια περιγράφουν την προέλαση προς την Ιερουσαλήμ υπό την ηγεσία των Βρετανών στο τέλος του 1917, που οδήγησε στην κατάληψη της ιερής πόλης ίσα-ίσα πριν από τα Χριστούγεννα. Μια εξαιρετική ιστορία που ο Ρόγκαν την αφηγείται ωραία, κάνοντας φανερή τόσο την ακαμψία της τουρκικής άμυνας όσο και την ευρηματικότητα της βρετανικής τακτικής.»

New York Times Book Review

«Γεωπολιτική και στρατιωτική ανάλυση στις καλύτερες στιγμές της. Τεταμένη, ανεκδοτολογική και εκπληκτικά τεκμηριωμένη»

Washington Times