Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Η κληρονομιά της ελευθερίας

Η κληρονομιά της ελευθερίας

Η κληρονομιά της ελευθερίας

Κωδικός Λαβυρίνθου: 119190Κωδικός-ISBN: 978-960-04-0634-4Έτος έκδοσης: 1992Συγγραφέας: Jacquard, AlbertΕκδοτικός οίκος: Κέδρος - ΡάππαΛέξεις κλειδιά: Επιστήμη : γενικά θέματα, Γεννετική (μη ιατρική) Κατάσταση: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο Σελίδες: 254 Θέματα: Επιστήμη : γενικά θέματα, Γεννετική (μη ιατρική) Γλώσσες: Ελληνική, Νέα
Tιμή Καταλόγου: 11.16€Έκπτωση:20%Τελική Τιμή:8.90€
Αμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Η επιστημονική εξερεύνηση του Σύμπαντος είναι, στο βάθος, μια έρευνα γύρω από τον άνθρωπο. Το μαρτυράει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις επιστήμες της ζωής και τις επιστήμες του ανθρώπου. Αυτή όμως η επιστροφή στα βασικά ζητήματα περικλείνει δύο μείζονες κινδύνους. Ο πρώτος είναι να επιστρατεύσουμε την αυστηρή διανοητική πειθαρχία που επέτρεψε τις θεαματικές επιτυχίες των `σκληρών` επιστημών. Ο δεύτερος προκύπτει από το ίδιο το ενδιαφέρον που δείχνει ο κάθε άνθρωπος για κάθε τι που αφορά τον άνθρωπο, υποβάλλοντας σε τραχιά δοκιμασία την άσκηση του κριτικού πνεύματος. Έτσι, στους τομείς αυτούς, μια εκλεπτυσμένη εκχυδάιση, συχνότατα με τη δικαιολογία ότι παρουσιάζει τα επιτεύγματα της επιστήμης, διαδίδει τις δογματικές `θέσεις` μιας ιδεολογίας. Η πρόσφατη ανάπτυξη της `κοινωνιοβιολογίας` και η εκλαΐκευσή της δείχνουν πολύ καθαρά αυτούς τους κινδύνους.
Τι μπορούμε να πούμε σήμερα με σοβαρότητα για τις βιολογικές βάσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς;
Ο γενετικός ντετερμινισμός ασκεί άραγε ακαταμάχητη πίεση πάνω στην ανθρωπότητα;
Στο τέρμα μιας ενδελεχούς μελέτης, ο Α. Ζακάρ μας δείχνει πως η νεοτερική βιολογία και η γενετική φωτίζουν το κεντρικό παράδοξο του ανθρώπου και της ευθύνης του:
`Είμαι άνθρωπος, σημαίνει θέλω να είμαι ελεύθερος. Άρα, γνωρίζω μέσα μου πόσο δυνατή είναι η ελευθερία, αλλά η σκέψη μου μου δείχνει τα όριά της. Αυτή την ελευθερία, πως να τη χτίσω, πως να τη μεταβιβάσω;`


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]