Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας

Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας

Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας

Κωδικός Λαβυρίνθου: 118918Κωδικός-ISBN: 978-960-16-6144-5Έτος έκδοσης: 2016Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις ΠατάκηΛέξεις κλειδιά: Κοινωνία & κοινωνικές επιστήμες, Κοινωνιολογία και ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Pierre - Andr? Taguieff, συνωμοσία Κατάσταση: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Αρχική τιμή: 15.90€Έκπτωση: 50% Τελική Τιμή:7.95€
Αμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες
Συνωμοσιολογική σκέψη δεν σημαίνει να πιστεύει κανείς στην ύπαρξη συνωμοσιών, που άλλωστε δεν έχουν πάψει ποτέ να υπάρχουν στ' αλήθεια. Συνωμοσιολογική σκέψη είναι η τάση να βλέπει κανείς παντού συνωμοσίες και να πιστεύει ότι οι συνωμοσίες είναι το κλειδί σε όλα, ή σχεδόν όλα, όσα συμβαίνουν στον κόσμο.
Ο επιφανής Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός των ιδεών Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ αναλύει σ' αυτό το βιβλίο, με οξυδέρκεια αλλά και χιούμορ, τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται μέσω της προφορικής παράδοσης, του ίντερνετ, του δημόσιου διαλόγου, των χολλυγουντιανών ταινιών και της λαϊκιστικής πολιτικής.
Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη με πραγματικές συνωμοσίες, που πέτυχαν τον στόχο τους ή απέτυχαν παταγωδώς. Είναι όμως επίσης γεμάτη με υποθετικές ή φανταστικές συνωμοσίες που αποδίδονται σε συγκεκριμένες μειοψηφίες ή στην εξουσία (κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες κ.ά.), συνωμοσίες που πιστεύονται ως αληθινές και βέβαιες.
Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες και φόβους, ο πολλαπλασιασμός των θεωριών συνωμοσίας, καθώς και η γρήγορη διάδοσή τους σε πολύ μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αποτελούν αξιοπρόσεκτο φαινόμενο προς έρευνα και είναι πολλαπλώς ευεργετικό για κάθε δημοκρατικό πολίτη να κατανοήσει τη λειτουργία τους. Οι θεωρίες συνωμοσίας, όσο παράλογες κι αν είναι, έχουν το πλεονέκτημα ότι "ερμηνεύουν" τα γεγονότα και παρέχουν μια απλή και συνεκτική εικόνα του κόσμου, στον οποίο τίποτε πια δεν φαίνεται τυχαίο, αλλά όλα, ακόμη και τα πιο τρομακτικά, είναι εξηγήσιμα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
- "Θεωρίες συνωμοσίας": επαναλαμβανόμενες παρεξηγήσεις και αναπόφευκτες διαμάχες
- Παραδοχές και μοντέλα καταληπτότητας
- Η ιδέα της μεγάλης συνωμοσίας: καταγωγή και μεταμορφώσεις
- Προσεγγίσεις της "θεωρίας συνωμοσίας". Πώς διαμορφώθηκε η ιδέα
- Οι συνωμοσιολογικές αφηγήσεις: αρχές συγκρότησης ή κανόνες διαμόρφωσης
- Μέσα από τα Πρωτόκολλα: δαιμονολογικά οράματα, πνεύμα ολοκληρωτισμού
- Το συνωμοσιολογικό φαντασιακό μετά τον ναζισμό
- Τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα: μετά την 11η Σεπτεμβρίου
- Στα σύνορα: κριτική στάση, φιλυποψία, συνωμοσιολογικά ρεύματα
Συμπέρασμα
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο