Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Κωδικός Λαβυρίνθου: 118051Κωδικός-ISBN: 978-960-527-275-3Έτος έκδοσης: 2003Συγγραφέας: Ζιάκας, Θεόδωρος Ι.Εκδοτικός οίκος: ΑΡΜΟΣΛέξεις κλειδιά: Πολιτισμικές σπουδές, Εθνικές μελέτες Κατάσταση: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο Σελίδες: 388 Θέματα: Πολιτισμικές σπουδές, Εθνικές μελέτες Γλώσσες: Ελληνική, Νέα
Tιμή Καταλόγου: 25.36€Έκπτωση:61%Τελική Τιμή:9.90€
Αμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Ανασκοπώντας την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού διαπιστώνουμε ότι δεν είναι η εξατομίκευση που μας λείπει, αλλά το συλλογικό πνεύμα. Το τρένο της εξατομίκευσης το είχαν πάρει οι Έλληνες ήδη από την ομηρική εποχή και το εκτροχίασαν, εκεί κάπου στον τέταρτο π.Χ. αιώνα. Γνώρισαν πολύ καλά την εξατομίκευση μέχρι την έσχατη ολοκλήρωσή της: την αποσύνθεση του Ατόμου, το σοφιστικό και το σχετικιστικό πνεύμα, τον γραικυλισμό και τον μηδενισμό. Η ελληνιστική και η ρωμαϊκή εποχή χαρακτηρίζονται ακριβώς από την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής εξατομίκευσης. Εφεξής το πρόβλημα των Ελλήνων δεν ήταν πως θα «γίνουν άτομα», αφού ήταν ήδη, αλλά πως θα ξεπεράσουν το δίπολο κολεκτιβισμού-ατομικισμού. Πως θα αποφύγουν την υποστροφή στην κολεκτιβιστική βαρβαρότητα, στην οποία κινδυνεύει να καταποντιστεί η εξατομίκευση στη φάση της ολοκλήρωσής της. Ή αλλιώς: πως θα αναπτύξουν συλλογικό πνεύμα, χωρίς να χάσουν την ατομικότητά τους. Η περιπέτεια της ελληνικής ταυτότητας είναι το διαχρονικό αυτό τάνυσμα του Ελληνισμού να υπερβεί την πόλωση ατομικισμού-κολεκτιβισμού. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να συλλάβει τούτο το βιβλίο. Εξ ου και ο τίτλος του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το αίσθημα της αποπομπής
Η πολιτισμική ισοπέδωση
Διαφορά και ταυτότητα
Τέλος εποχής
Ιστορικό προηγούμενο
Τρίτη θέση
ΜΕΡΟΣ Ι: Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥ
Τι είναι πολιτισμός;
Πολιτισμική ταυτότητα
Πολιτισμός, βαρβαρότητα, αγριότητα
Διαπολιτισμική εξέλιξη
Κριτήρια
Δομή παραδόσεων
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΥΣ
Τι είναι ταυτότητα;
Συγχρονική ετερότητα
Διαχρονική ετερότητα
Γενικό Συμπέρασμα
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ
Η νεωτερικότητα
Η μετανεωτερικότητα
Η ελληνική ταυτότητα
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ