Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Κωδικός Λαβυρίνθου: 113104Κωδικός-ISBN: 978-618-5088-50-7Έτος έκδοσης: 2019Συγγραφέας: Χρονόπουλος, ΓιάννηςΕκδοτικός οίκος: HISTORICAL QUESTΛέξεις κλειδιά: Στρατιωτική ιστορία Κατάσταση: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο Σελίδες: 384 Θέματα: Στρατιωτική ιστορία Γλώσσες: Ελληνική, Νέα
Tιμή Καταλόγου: 15.50€Έκπτωση:23%Τελική Τιμή:12.00€
Αμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 3 ημέρες
Η Μικρασιατική περιπέτεια και η τραγική, για τον μείζονα Ελληνισμό, κατάληξή της ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Χρονόπουλου: "Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας".
Το πρώτο μέρος του βιβλίου έχει τη μορφή ημερολογίου με ακριβείς και λεπτομερείς καταγραφές, προϊόντα διεξοδικής έρευνας του συγγραφέα. Με εμβόλιμες πολιτικές καταγραφές, δηλώσεις και συμφωνίες της κάθε χρονιάς ώστε να τίθεται το ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών ισχύος.
Το "ημερολόγιο" εκκινεί από τις σκληρές διαπραγματεύσεις της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων (Μάρτιος - Απρίλιος 1919) και την ανάθεση στην Ελλάδα του ελέγχου της περιοχής Σμύρνης, λόγω της απροθυμίας της Αντάντ να εμπλακεί και φτάνει ως την πτώση της Σμύρνης σε τουρκικά χέρια.
Το βιβλίο αποτυπώνει επίσης από μέρα σε μέρα την προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασία προς Φιλαδέλφεια - Πάνορμο - Προύσα, την εαρινή επίθεση του Μαρτίου 1921, τη θερινή επίθεση του Ιουνίου 1921, την κρίσιμη σύσκεψη της Κιουτάχειας που κατέληξε στη μοιραία απόφαση της προέλασης στον Σαγγάριο, την πορεία μέσα από την απάνθρωπη Αλμυρά Έρημο και τις φονικές μάχες στον Σαγγάριο μπροστά από τις τουρκικές αμυντικές γραμμές τον Αύγουστο του 1921, την κατάρρευση του Μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ και την αναπότρεπτη πορεία προς την ήττα παρά τις σποραδικές αναλαμπές.
Ο συγγραφέας ξετυλίγει το φιλμ των γεγονότων της περιόδου 1919 - 1922 χωρίς να παραλείπει ούτε μία μέρα ενώ σε πολλές περιπτώσεις πολυήμερων μαχών φτάνει στην καταγραφή των εξελίξεων ανά ώρα. Μέσα από αυτό το "γραπτό ντοκιμαντέρ" γίνεται σαφής η αλλαγή της φοράς των εξελίξεων, αρνητικής για την ελληνική υπόθεση.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει μία εκτενή αναφορά στις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο σε εκείνη τη δραματική περίοδο, Έλληνες και Τούρκους. Η κοινωνική καταγωγή τους, η εκπαίδευσή τους, η στρατιωτική ή πολιτική δράση τους σε όλη την περίοδο από την αποφοίτησή τους ως το τέλος της σταδιοδρομίας τους, η ανάλυση των αποφάσεών τους, των παραλείψεών τους και των εύστοχων (ή άστοχων) πράξεών τους, όλοι αυτοί οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην κατάληξη της ατυχούς Μικρασιατικής Εκστρατείας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Ημερολόγιο Εκστρατείας
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (1919-22) / Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ Αποστολή Ελληνικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στη Σμύρνη (Μάιος 1919)
Ελληνική Προέλαση προς Φιλαδέλφεια-Πάνορμο-Προύσα (Ιούνιος 1920)
Εαρινή Επίθεση (Μάρτιος 1921)
Θερινή Επίθεση (Ιούνιος - Ιούλιος 1921)
Η Σύσκεψη της Κιουτάχειας (Ιούλιος 1921)
Η Μάχη του Σαγγάριου Ποταμού (Αύγουστος 1921)
Η Κατάρρευση του Μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ (Αύγουστος 1922)
ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Αθανάσιος Φράγκος
Αλέξανδρος Α', βασιλιάς των Ελλήνων
Αλέξανδρος Κοντούλης
Αλέξανδρος Μαζαράκης - Αινιάν
Αναστάσιος Παπούλας
Ανδρέας, πρίγκιπας της Ελλάδας
Ανδρέας Πλατής
Αριστείδης Στεργιάδης
Αριστοτέλης Βλαχόπουλος
Βίκτωρ Δούσμανης
Γεώργιος Κονδύλης
Γεώργιος Λεοναρδόπουλος
Γεώργιος Μπαλτατζής
Γεώργιος Πολυμενάκος
Γεώργιος Χατζηανέστης
Δημήτριος Γούναρης
Δημήτριος Θεοτόκης
Δημήτριος Ιωάννου
Ελευθέριος Βενιζέλος
Θεόδωρος Πάγκαλος
Ισμέτ Ινονού
Κωνσταντίνος Α', βασιλιάς των Ελλήνων
Κωνσταντίνος Νίδερ
Κωνσταντίνος Πάλλης
Κωνσταντίνος Πετιμεζάς
Λεωνίδας Παρασκευόπουλος
Λεωνίδας Σπαής
Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ
Νικόλαος Θεοτόκης
Νικόλαος Καλογερόπουλος
Νικόλαος Πλαστήρας
Νικόλαος Στράτος
Νικόλαος Τρικούπης
Ξενοφών Στρατηγός
Παναγιώτης Γαργαλίδης
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης
Πτολεμαίος Σαρηγιάννης
Στυλιανός Γονατάς
Φαχρεντίν Πασάς
Φεβζή Πασάς
Χρυσόστομος Σμύρνη
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - ΧΑΡΤΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ